Eu-arjessa kiertue vieraili Nakkilan lukiossa

Keväällä 2013 on lähtenyt käyntiin EU-arjessa kiertue, jossa europarlamentikot eli mepit jalkautuvat maakuntiin vierailemaan esimerkiksi kouluissa ja kauppakeskuksissa. Kiertueen tarkoituksena on saada Euroopan unioni tutummaksi kansalle ja herätellä myös erityisesti nuoria kiinnostumaan unionin asioista.

Nakkilan lukio sai etuoikeuden olla toinen koulu koko Satakunnassa, johon mepit tulivat vierailemaan. Europarlamentikot vierailivat myös Porin Lyseossa. Perjantaina 15.3.2013 Nakkilan lukioon vieraiksi saapuivatkin Mitro Repo sekä poliittisen raportoinnin päällikkö Maria Blässar. Alun perin mukana piti olla vielä toinenkin meppi, Petri Sarvamaa mutta hänen tulonsa estyi sairauden vuoksi. Puolitoista tuntia kestänyt tilaisuus saatiin kuitenkin hyvin kulumaan kahdenkin vieraan voimin.

Blässar aloitti lukiolaisille tutulla tyylillä; Powerpoint-esityksellä. Sen avulla hän kertoi EU:sta ja tämän toiminnasta. Esitys oli painottunut erityisesti nuoria koskettaviin asioihin kuten nuorisotyöttömyyteen ja syrjäytymiseen. Tämän jälkeen opiskelijat saivat luoda vuorovaikutusta kysymällä itse tekemiään kysymyksiä vierailta.

Opiskelijoilla riitti kysymyksiä niin vieraiden arjesta kuin vakavimmistakin asioista. Repo kehuikin vuolaasti kysymyksien syvällisyyttä ja asiantuntemusta, ja kiittikin Nakkilan opetusta EU:n suhteen. Paljon mediassa esillä ollut talouskriisi ja nuorisotyöttömyys saivat myös osansa kysymyksissä. Nuorisotyöttömyyden korjaamiseksi Blässar mainitsi uuden nuorisotakuun, jossa tarjotaan nuorelle kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta mm. työ- tai opiskelupaikkaa. EU:n konkreettiset hyödyt opiskelijoille kiinnostivat myös. Repo mainitsi mm. opiskelu- ja työpaikkojen laajuuden ja korosti, että nuoret ovat juuri eniten EU:sta hyötyvä sukupolvi.

Nakkilan lukiossa on mahdollisuus opiskella laajasti kieliä. Tarjolla on perinteisen saksan ja ranskan lisäksi myös espanjaa, venäjää ja japania. Tilaisuudessa kysyttiinkin, että onko englannilla valta-asema EU:ssa. Molemmat vieraat myötäilivät tätä, mutta Blässar painotti ranskan kielen asemaa uran etenemisen kannalta, vaikka small talkissa englanti onkin yleistä. Repokin muistutti opiskelijoita laajan kielitaidon hyödyistä.

Tilaisuuden alussa suoritettiin myös pienen tietovisan yhteydessä arvonta, jossa kaksi onnekasta pääsee joulukuussa 2013 ainutlaatuiselle opintoretkelle Helsinkiin.  Onni suosi juniori Ida-Maria Palmua sekä juniori Jesse Ruoholaa.

Muistoina Nakkilan lukiosta vieraat saivat Nakkila-mukit, Zamburu-levyt sekä Sibelius-elokuvan. Opiskelijat olivat myös koonneet ajatuksiaan paperille siitä, mihin suuntaan heidän mielestään Euroopan unionia pitäisi suunnata. Tilaisuus sai kehuja sekä opiskelijoilta, että vierailta itseltään. Kiertueen tarkoitus toteutui ja ehkä seuraavissa europarlamenttivaaleissa nuorten äänestysprosentti on suurempi.

Annika Puputti, oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Aikaisemmat artikkelit: