Armeijassa

Nakkilan lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat saivat kutsun Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämälle Nuorten tutustuminen puolustusvoimiin -kurssille. Tytöt olivat innostuneina lähettämässä hakukirjettä heti Wilma-viestin avattuaan. Kurssille osallistui Nakkilan, Ulvilan ja Harjavallan lukioista yhteensä 50 opiskelijaa, Nakkilasta valittiin 10 ensimmäistä – kaikki olivat tyttöjä.

Kurssi järjestettiin Niinisalon Tykistöprikaatissa 17. – 19. huhtikuuta. Maanpuolustuskoulutusyhdistys tarjoaa mahdollisuuden oppia hyödyllisiä taitoja selviytymiseen poikkeusoloissa ja arjen vaaratilanteissa. Luvassa oli mm. itsepuolustusta sekä ensiapukoulutusta.

Keskiviikkona aamupäivän tunnit eivät koulussa juuri kiinnostaneet, kun kaikki odottivat rinkkojen kanssa tulevaa bussimatkaa ja telttaöitä varuskunnan alueella. Niinisalossa ensimmäisenä tehtävänä oli hakea varustamolta kaikki tarvittavat varusteet. Varustautumisen ja tykistöprikaati-infon jälkeen jakauduimme telttaryhmiin ja alikersanttien avulla pystytimme teltat ja suunnittelimme kipinävuoroja. Telttaa kootessa huomasimme viereisen rakennuksen varusmiesten kiinnostuksen tekemisiimme, sillä lähes jokaisesta ikkunasta kurkki useampi varusmies. Päivän hauskuutta lisäsi myös vaihtelevalla menestyksellä läpikäydyt sulkeisharjoitukset, joissa jalat menivät yhdellä jos toisella hieman solmuun.

Enemmän tai vähemmän hyvin nukutun yön jälkeen luvassa oli tykkikoulutusta. Kaatosateessa sadevaatteet päällä harjoittelimme 122 H 63 -tykin ampuma- ja kytkemisvalmisteluja sekä kävimme suojeluradalla harjoittelemassa pienten palojen sammutusta. Harjoittelujen jälkeen meille oli järjestetty Masi-ajelu Niinisalon ympäristössä. Kylmän ja pitkän päivän jälkeen lukiolaiset palkittiin ylimääräisellä saunavuorolla, ja muutama kävi jopa pulahtamassa viereisessä Valkiajärvessä!

Viimeisenä päivänä itsepuolustusohjelman jälkeen oli luvassa varusteiden palautus, viimeinen lounas muonituskeskuksella sekä, ikävä kyllä, viimeiset munkkikahvit sotilaskodilla. Aktiivisimmat ja mieleenpainuvimmat kurssilaiset palkittiin yhdistyksen puolesta lippiksillä, samoin kurssilaisia ohjanneet alikersantit. Kurssista jäi hyvä mieli ja monet odottavat jo palvelusaikaansa. Runsaampi sadekaan ei kurssilaisia nujertanut.

(Lisätietoa Niinisalon tykistöprikaatista löytyy Suomen puolustusvoimien sivuilta www.puolustusvoimat.fi sekä kurssin järjestäjästä www.mpk.fi)

Sara Heinänen